Instructie

Algemeen | Instructie | The Line Up! | WMC

Eric Westerink
Eric Westerink is dirigent en muzikaal eindverantwoordelijke van March & Showband Rheden en March & Showband Jong Rheden. In de sector van show- en marchingbands heeft hij zijn sporen verdiend bij onder andere het Kamper Trompetter Korps uit Kampen. De groei die dit korps de afgelopen jaren heeft doorgemaakt valt voor een belangrijk deel aan Westerink toe te schrijven. Eric Westerink werd op 8-jarige leeftijd lid van de Stedelijke Harmonie Harderwijk. Hij wilde trompet spelen maar bij gebrek aan instrumenten kreeg hij een groter instrument in handen: de tenortuba. Na een aantal jaren gespeeld te hebben ging Eric op examen. Op één dag deed hij de hafabra-examens A, B en C. Binnen 2 jaar deed Eric zijn D examen. In deze periode werd hij lid van het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Piebe Bakker en versterkte hij veel zusterorkesten tijdens concerten en concoursen. Vanaf zijn 16e volgde Eric privélessen op tenortuba in Hilversum. Daarnaast begon hij voor zichzelf trombone te spelen. Vrij snel is Eric lead gaan spelen in een bigband o.l.v. Jilt Jansma en als invaller bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest o.l.v. Jan Cober.

In 1985 deed Eric mee als kandidaat in de sterrenshow van Willem Ruis. Tijdens een live Tv-uitzending speelde hij solo op tenortuba en werd begeleid door de Koninklijke Militaire Kapel. Tijdens deze rechtstreekse uitzending belde de toenmalige directeur van het conservatorium te Zwolle. Hij vroeg Eric auditie te komen doen om vervolgens als eerste in Nederland hoofdvak tenortuba te gaan studeren in Zwolle. Eric werd vervolgens aangenomen en door een roosterfout werd hij ingedeeld bij een trombonedocent. Aangezien Eric de trombone zichzelf eigen had gemaakt is hij na deze eerste les trombone gaan studeren op het conservatorium.

Tijdens het eerste jaar heeft Eric meegedaan aan een nationaal trombone concours dat werd georganiseerd door Stichting Jong Muziektalent Nederland en dat resulteerde in een eerste prijs. In zijn muzikale carrière heeft Eric veel orkestaudities gedaan, veel finales gespeeld maar werd vaak tweede. Hierdoor kreeg hij geen vaste baan maar werd wel veelgevraagd als invaller op trombone, tenortuba en bastrompet. Eric heeft hierdoor zeer brede ervaring opgedaan binnen de muziekwereld. In het tweede conservatoriumjaar viel Eric in als leadtrombonist bij het Amsterdamse Jeugd Big Band waarmee hij een eerste prijs behaalde op een Europees Big Band concours in Berlijn.

Tijdens zijn studie heeft Eric een jaar in Londen gestudeerd bij Peter Gare en Eric Crees aan The Guildhallschool of Music & Drama. In deze periode volgde hij ook veel masterclasses bij grootheden als Lindberg, Summerskin, Slokar, Bequet, Bobo, Sheridan etc. Tijdens en na de studie speelde Eric o.a. in een theatershow met Carry Tefsen en in de orkestbak van de musicals West Side Story en Chicago. In speelseizoen 1998/1999 is Eric een jaar verbonden geweest als solotrombonist in de Mittel Sachische Philharmonie in Freiberg bij Dresden.
 

 
Ga naar de persoonlijke website van Eric Westerink | Ga naar het Youtube-kanaal van Eric Westerink
 

 

René Ranzijn
René Ranzijn is geen onbekende in de showbandwereld. Hij is als choreograaf verbonden geweest aan o.a. Showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk, Van Limburg Stirum Band uit Wezep en de Rijnmondband uit Schiedam. René is erg succesvol waar het gaat om het schrijven van shows voor de showband optima forma met al haar tradities zoals hij dat gedaan heeft voor o.a. Julian uit ’s Gravendeel en St. Jeanne D’ Arc uit Noordwijkerhout. Het meest bekend is hij toch wel om een mooie mix te kunnen maken van de traditionele waarden met vernieuwende elementen uit de Corps Style wereld. De successen zijn er dan ook met de Van Limburg Stirum Band uit Wezep (8e plaats WMC World Division Show 2009 en Nederlands Kampioen Show 2008 Middenklasse) en Wilhelmina uit Sleeuwijk (Champion WMC First Division Show 2009). Ook vernieuwing heeft hij gebracht met zijn werk bij Showkorps Victory uit Den Haag, Showkorps Wilhelmus uit Sliedrecht en V.I.O.S. uit Mijdrecht. Andere successen zijn o.a. Showband Noordenveld (samen met Mark Limburg) en Damiate Band uit Haarlem.

René brengt altijd energie binnen met zijn aanpak voor de choreografie maar ook op de manier waarop hij zijn repetities geeft. De mensen gaan moe maar voldaan naar huis. Sinds een aantal jaren draagt hij ook zijn kennis en kunde over aan de nieuwe generatie instructeurs, dit zodat de showsector in beweging kan blijven de komende jaren. Momenteel is René als instructeur verbonden aan de Show-, Marching- & Concertband Flora Band uit Rijnsburg en March & Showband Rheden.

 

 

 

Marc Gouswaart
Marc Gouswaart is als 7 jarige zijn muzikale loopbaan begonnen bij de drumband van muziekvereniging Harmonie te Nunspeet. De drumband trad op als tamboerkorps met klaroenen en werd omgevormd tot drumfanfare. Helaas bleek dat deze drumfanfare een kort leven gegund was. De drumband zonder klaroenen ging verder. Hij bleef lid maar besloot tevens lid te worden van drumfanfare EDG te Ermelo. Na het behalen van het tamboer-maîtrediploma, de diverse tamboerdiploma’s A tot en met D en de cursus choreografie en show, werd hij dienstplichtig bij het Tamboerkorps van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht waar hij naast muzikant ook bibliothecaris was.

Na een afwezigheid van een aantal jaren heeft hij de functie van muziekbibliothecaris opnieuw vervuld bij de Luchtmachtkapel en is als slagwerker mee gaan spelen bij het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee. Vanaf 1 oktober 2006 is hij Tamboer-maître bij dit orkest tijdens mars- en showoptredens. Daarbij is hij tevens verantwoordelijk voor de exercitie. Op dit moment is hij ook actief als slagwerkinstructeur bij Malletband Eefde/Vorden, OBK Otterlo en The Music and Showkids van Drumfanfare Excelsior Rotterdam. Daarnaast is hij showinstructeur bij Drumfanfare Excelsior Rotterdam en Show en Drumfanfare "Oranje" IJsselmuiden. Bij De Vriendschapskring te Ankeveen geeft hij slagwerklessen.

Sinds enkele jaren is hij actief als federatieraadslid voor de KNFM, afdeling Gelderland / Flevoland met specifiek de sector SMP (Show, Mars en Percussie) en redelijk druk met het initiëren van projecten voor muzieklessen op de basisschool, wervingsacties en daarnaast als docent actief bij diverse opleidingen voor tamboer-maître  en choreografie.

Zijn mooiste beleving ooit blijft echter “The 1989 Royal Tournament” in hartje London waar hij als 22 jarige tamboer-maître mocht rondlopen voor een NATO orkest van ruim 200 muzikanten. 'Het is niet niks om ruim 30 keer op te treden voor een zaal met gemiddeld 12.000 man publiek', aldus Marc Gouswaart. Andere hoogtepunten waren: The Nova Scotia Tattoo in Halifax (Canada), Ystad Tattoo (Zweden), Taptoe St. Petersburg (Rusland), NATO Taptoes Kaiserslautern, Taptoe Berlijn, Musikschau der Nationen in Bremen (Duitsland) en de Police Tattoo in Adelaide (Australië). De taptoes in Delft, Breda, ’s-Hertogenbosch en Rotterdam mogen ook niet ontbreken.

 

 
 

 

 
 
© March & Showband Rheden | Postadres: Postbus 17, 6990 AA Rheden | Bezoekadres: IJsselsingel 17, 6991 ZP Rheden | E-mail: info@march-showbandrheden.nl | Privacy Policy