Wereld Muziek Concours

Algemeen | Instructie | The Line Up! | WMC

March & Showband Rheden en het Wereld Muziek Concours
Bloed, zweet en tranen; dat waren de ingrediënten van een voorbereiding voor deelname aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Voor March & Showband Rheden was dit de eerste maal. De in 2005 uit een fusie ontstane vereniging bestaat uit enthousiaste muzikanten van jong tot oud. Dat maakt het een ambitieuze groep. In februari 2008 heeft March & Showband Rheden zich laten inlichten door mensen die W.M.C. ervaring op hebben gedaan bij andere korpsen. Instructie, bestuur en de  leden hebben toen besloten om in 2009 aan het Wereld Muziek Concours te willen deelnemen. In oktober 2008 heeft de vereniging zich ingeschreven voor het grootse muziekspektakel. Speciaal voor het W.M.C. is er een mars gecomponeerd. Het instructieteam is in juni 2008 versterkt door René Keulers voor de exercitie en voor het slagwerk werd Marc Gouswaart in januari 2009 aangetrokken. Ik volg March & Showband Rheden in aanloop naar het Wereld Muziek Concours.
 

 

Try-Out Zondag 05-07-2009
Na een zwaar studieweekend onder leiding van een deskundig instructieteam (Maarten Pijnborg, René Keulers, Michael v.d. Broeck, Marc Gouswaart) geeft March & Showband Rheden op een zonovergoten veld haar W.M.C.-Try-Out. Bij aankomst is de band net klaar met haar repetitie. Om 4 uur start de Try-Out in volledig uniform. Dat is afzien in de hitte. In het clubgebouw kleedt iedereen zich om en maken de muzikanten zich op voor het marsparcours, welke ze twee zullen uitvoeren. Er zijn redelijk wat supporters en belangstellenden aanwezig, zelfs vanuit Scheveningen! Speciaal voor het W.M.C. heeft March & Showband Rheden een mars laten componeren door Rob Hagen. Onder de naam Next Generation speelt March & Showband Rheden een op het lijf geschreven mars. Tijdens de eerste uitvoering loopt het instructieteam met de band mee om de leden op bepaalde punten te coachen. Onder leiding van tambour-maître John Langeberg richt de band zich en na het 'voorwaarts, mars' is de eerste uitvoering gestart. Het loopt lekker, hier en daar wordt er nog wat geroepen door Rene. De band pakt dit direct op. Het eerste parcours verloopt netjes. Nadat de band in de rust gezet is wordt een en ander uitgelicht door het instructieteam. Na een drankje maken de muzikanten zich op voor de tweede uitvoering. Hierbij blijft het instructieteam langs de zijlijn kijken. Ook deze uitvoering gaat goed. Hier en daar merk je dat de vermoeidheid toeslaat en de warmte haar tol begint te eisen. Aan het eind volgt een applaus van het publiek, waarna iedereen napraat onder het genot van een drankje. Een zwaar weekend is afgesloten met een goede Try-Out. Dat heeft ervoor gezorgd dat het zelfvertrouwen van de muzikanten weer gegroeid is!

 

 

Generale repetitie 16-07-2009
Donderdagavond 16 juli vindt de generale repetitie plaats. Tijdens deze repetitie worden de laatste spijkers de plank ingeslagen. Gestart wordt met warmblazen, inspelen en stemmen. In een halve cirkel staat March & Showband Rheden met alle secties bij elkaar. Als inspeelwerk wordt de opmars voor het W.M.C. gebruikt, alleen dan in een lager tempo. Hierna wordt het aan- en afzetten getraind en doen de muzikanten ook meerdere malen de aanmarcheringspas met de eerste noot. Het uniformele wij-gevoel komt tot zijn recht door het dragen van de pet en een wit t-shirt van de vereniging. Meerdere malen wordt het parcours afgelegd, de ene keer beter dan de ander. Na elke keer wordt het afgelegde parcours geëvalueerd door het instructieteam. Ik hoor een aantal keer de W.M.C.-slogan voorbij komen: Een team, een taak! Het W.M.C. komt nu dichtbij. Op naar de dag van morgen, dan komt de club weer samen voor een laatste (uitloop)repetitie.

 

 

Vrijdag 17-07-2009
De avond voorafgaand aan de dag waar alles om draait, komt March & Showband Rheden bijeen om nog eenmaal het marsparcours af te leggen. Op het voetbalveld achter het clubgebouw zijn inmiddels vele uren doorgebracht. Met het rood-witte lint is het veld uitgezet. Ook vanavond repeteert de band met pet en witte t-shirt. Deze repetitie wordt wederom gestart met het inspelen en stemmen. De sfeer is goed. Het parcours wordt nog een keer doorgelopen zonder dat er wordt gecoacht. Maarten Pijnenborg evalueert en bandmanager John van Alebeek doet de laatste mededelingen. Morgenochtend arriveren de bussen om 05.30 uur bij het clubgebouw. Er komt een bus voor de muzikanten en een bus voor de vele supporters die March & Showband Rheden zal meebrengen. Met z'n allen nemen we een drankje en wordt er veel gesproken over de dag van morgen. Het zweet maakt plaats voor de gezonde spanning. Hopend op een goede nachtrust keren de muzikanten huiswaarts.

 

 

Zaterdag 18-07-2009: De wedstrijddag
Het is vroeg opstaan. Onderweg naar Rheden kom ik de bussen al tegen. Ze zijn mooi op tijd, gelukkig! Een aantal muzikanten zijn er al, ze staan klaar met het uniform en gepoetste schoenen en instrumenten. De supporters komen ook een voor een binnen. Om de aanloop naar het W.M.C. van achter de schermen bij een muziekvereniging mee te maken reis ikzelf mee in de spelersbus van March & Showband Rheden. Nadat alles is ingepakt begint de reis, er is geen weg terug en het is nog rustig aan boord. Niet iedereen heeft even goed geslapen en een aantal mensen zijn nog niet helemaal wakker. Ik praat met een aantal muzikanten en merk dat de spanning toeneemt. Voor de meeste mensen is dit de eerste deelname aan het Wereld Muziek Concours. De aanloop naar deze dag is voor de meeste mensen dus al een hele ervaring geweest. Bij AC Nederweert maken we een stop voor een kopje koffie. De sfeer is ontzettend goed en de motivatie is zichtbaar aanwezig Na de tussenstop is iedereen wakker en dat is ook hoorbaar in de bus. Kerkrade verschijnt op de borden. Ook het stadion wordt al aangegeven, maar March & Showband Rheden gaat eerst naar een in de buurt gelegen sportaccommodatie om daar nog even te repeteren. Samen met de supporters ga ik (in de lege spelersbus) naar het stadion om mijn perskaart e.d. voor Korpsmuziek op te halen, dit omdat ik dit weekend foto's zal maken en verslagen zal schrijven voor Korpsmuziek.nl. Vier jaar geleden bezocht ik als toeschouwer het Parkstad stadion, nu stond ik met een rood vestje en een fotocamera op het heilige gras. Toch een bijzondere ervaring, je krijgt er gewoon kriebels van. Dan klinkt de W.M.C.-tune en komt de jury het veld op om zich aan het publiek voor te stellen. Ik betrap mijzelf erop dat ik ineens W.M.C.-spanningen krijg. Nu gaat het echt gebeuren voor March & Showband Rheden. Ik zie de band al klaar staan in de tunnel. Een goede opmars tekent voor een goede start voor de band.

 

 

Het korps richt zich en de rijen staan goed. Dan meldt de stadionspeaker zich bij tambour-maître John Langeberg en samen controleren zij de gegevens. Dan wordt March & Showband Rheden voorgesteld. Jurylid Ruud Böhmer meldt zich ook bij John en licht nog het een en ander toe. Dan is het zover, als eerste deelnemer van de dag wordt de band in gereedheid gebracht. 'Zet aan' klinkt en wordt gevolgd door 'voorwaarts, mars!'. Een stevige inzet zorgt voor mijn eerste kippenvelmoment van dit W.M.C. De spanning is van de gezichten af te lezen, maar niemand laat zich afleiden door het gejuich en applaus van het publiek: Iedereen doet zijn taak in het team! Het instructieteam kijkt in het rode t-shirt toe vanaf de zijkant, het rode supportersvak op W14 moedigt hun helden aan. Het gaat goed, ik geniet ervan! Slechts een paar richtfoutjes en muzikale onzekerheden komen voorbij, maar het totaalplaatje oogt super. De jury spreekt de voice-recorders in en staat op de bocht- en counterplaatsen. De counters gaan goed, de bochten ogen soepel. De jury marcheert naast een aantal muzikanten mee, maar niemand laat zich hierdoor afleiden. Het parcours zit er bijna op, de speaker dankt March & Showband Rheden, John groet de jury en het publiek en onder een welverdiend applaus verlaat de band via de tunnel het heilige gras. De ontlading buiten het stadion heb ik niet mee kunnen maken, maar moet groot zijn geweest! Dan zit het erop, hetgeen wat zoveel voorbereiding gekost heeft, zijn na een paar indrukwekkende minuten voorbij. Ik vervolg mijn taken voor vandaag en schiet plaatjes van de overige deelnemers. Intussen zie ik al wat muzikanten op de tribunes verschijnen. In de tunnel zie ik een paar muzikanten lopen. Tussen de werkzaamheden door praat ik met ze en vragen zij mijn mening. Nu is het wachten op de finale, maar gelukkig hebben de muzikanten genoeg om naar te kijken tot die tijd.

 

 

Maar liefst 17 mars(parades) en shows verder, is het tijd voor de finale. Alle korpsen staan op het veld en de punten worden op volgorde van het programma van de dag genoemd. March & Showband Rheden komt dus als eerste. De score: 78.50 punten. Helaas een toch wat tegenvallende score. De teleurstelling is zichtbaar, maar het applaus is er niet minder om. Na de finale is er nog het defilé, en op dat moment zit ik boven de scores in te voeren voor Korpsmuziek. Eenmaal in orde haast ik mij naar beneden om nog wat foto's te schieten. Ik ga met Mach & Showband Rheden mee naar buiten, waar zij de mars uitspelen tot bij de bus. De ontlading is groot, de teleurstelling zichtbaar. De muzikanten begrijpen de score niet. Iedereen moet zijn gevoel kwijt en iedereen praat met elkaar. Het wij- en teamgevoel symboliseert waar de vereniging voor staat: een team, een taak. De muzikanten pakken de spullen in en kleden zich om. Er wordt nog nagesproken met de muzikanten van andere korpsen en die begrijpen de beoordeling ook niet. Het gehele marsparcours ging niet vlekkeloos, maar de punten zijn daar niet aan vast te knopen. Ondanks de teleurstelling maakt de groep het toch gezellig en geniet iedereen van de W.M.C.-ervaring, want deelname hieraan is al een hoogtepunt voor de in 2005 opgerichte fusievereniging. Van Mirasound heeft bandmanager de dvd van het optreden al meegekregen, zodat we dit in de bus kunnen bekijken. De gepaste reactie is trots, trots om zichzelf terug te zien op het heilige gras, dat neemt niemand meer af!

 

 

Op de terugweg wordt er wederom gestopt bij AC Nederweert, waar heerlijke schnitzels en spare-ribs liggen te wachten op de muzikanten en supporters. Terug in Rheden wordt er nog een drankje gedaan in het clubgebouw en vervolgens keert iedereen huiswaarts. Vermoeid van de afgelopen intensieve periode. Ik vond het ontzettend leuk om het W.M.C. met een vereniging achter de schermen mee te maken. Ik heb genoten van jullie inzet, openheid, saamhorigheid en aanloop naar het W.M.C. Het motto hebben jullie gerealiseerd: een team, een taak! Houd dit vooral vast en dan zullen jullie over vier jaar wederom met een ambitieuze, leuke groep en fanatiek instructieteam in Kerkrade staan. Wij gaan elkaar ongetwijfeld nog meer zien in de toekomst!

 

 

Bedankt, Pascal Melse.


Klik hier om de Marswedstrijd te bekijken!
Klik hier om de foto's van Geert te bekijken
Klik hier om de foto's van Petra te bekijken
Klik hier om de foto's van Pascal te bekijken

 
 
© March & Showband Rheden | Postadres: Postbus 17, 6990 AA Rheden | Bezoekadres: IJsselsingel 17, 6991 ZP Rheden | E-mail: info@march-showbandrheden.nl | Privacy Policy