Taptoe Rheden 2010

Taptoe 2010 | Taptoe 2011

Een klein weekje nog te gaan voor Koninginnedag. Sinds enkele jaren en in steeds meer plaatsen vinden er door het korps georganiseerde try-outs plaats. Zo werd er in het Gelderse Rheden een taptoe georganiseerd door March & Showband Rheden. Op het plaatselijke voetbalveld was een prima sfeer gecreëerd voor een taptoe middels bouwhekken die voorzien waren van een zeil en wat groen om daarmee even te vergeten dat je gewoon op een voetbalveld staat.

Even voor de taptoe zijn de korpsen door de bussen verspreid over Rheden afgezet en zo kwamen ze een voor een al musicerend binnen bij het taptoeveld. Een bijzonder moment voor mij was dat de Rijnmondband aankwam. Die heb ik namelijk nog nooit aan zien komen :-) Dat was dan ook wel even wennen. Ik heb negen jaar meegelopen met dit prachtige korps en dan is het toch wel heel raar als je dan die club ziet lopen…. En dan helemaal mijn opvolger die toch 3 koppen kleiner is dan ik en dan ook nog met een nieuwe maître. Ik heb een klein stukje mee kunnen lopen en wat foto’s kunnen maken en genoten van een beste bak muziek.

Dan komen ook de andere korpsen aan bij het veld en zoek ik mijn plekje op langs de lijn. Als voorprogramma staat March & showband Rheden Jong op het programma en zij speelden met veel enthousiasme hun nieuwe showmuziek. Een aaneenschakeling van muziek van Jan Smit was een ware traktatie voor het publiek waarin zonder twijfel heel veel trotse ouders zaten die hun kinderen enthousiast hebben aangemoedigd en beloond met een verdiend applaus!

Het hoofdprogramma word dan geopend door de blazerssectie van de Rijnmondband met de openingsfanfare ‘Hommage Fanfare’.

Na een aankondiging door de ladyspeaker startte de show van de Gelreband uit Dieren. De showtitel Bedazzling Latin klonk veelbelovend. de dans werd geopend werd er met El Bimbo en er volgde veel bekende dansmuziek als La Bamba, Sway, Oye como va, copa Cobana, etc. Veel vrolijke muziek, maar men kreeg de tribune niet aan het swingen. Ik mistte toch een beetje de ‘swing’ in de uitvoering.

De Jeugd Rijnmondband mocht zich dan te beste geven en dat deden ze dan ook. Met hun show ‘Music for Fun’ wisten ze het publiek voor zich te winnen. JRB’ers worden groot en dan gaan ze naar de senioren. Ook dit seizoen zijn er een paar leden doorgestroomd en dit was wel merkbaar. Toch gingen de overgebleven muzikantjes er helemaal voor en brachten een prima show. Allerlei bekende melodieën komen voorbij, van Klokhuis en Als de morgen is gekomen, tot Rood van Marco Borsato en dit alles onder leiding van de tambour-maître Damiën Kweekel.

Drum- en showfanfare Mr. H.M. van der Zandt verschijnt dan met muziek van The Beegees op het veld. De show die ze brachten oogde wat eenvoudig maar werd degelijk gebracht. Mooie saxsolo in Spicks and Specks. Muzikaal gezien was deze show zeker niet onaardig.

Over goed muzikaal werk gesproken, aangekomen bij de show van EVC uit Enschede was ik aangenaam verrast. Ik heb dit korps lang niet gezien, maar wat zijn ze gegroeid de afgelopen jaren. De opmars met Barbossa is Hungry klinkt als een klok en dan start de nieuwe show ’Marching Around the World’. Herkenbare (mars)muziek als The Olympic Spirit, Royal Salute, Arsenal en Gibraltar werden prima uitgevoerd. Mooi optreden!

Bij het gastkorps March- & Showband Rheden had men ook het idee opgevat om een nieuwe show te brengen in 2010 en het thema was maar net even anders dan die van het juniorenkorps. ‘Mooi Volendam’ is de titel van de nieuwe show en het was dan ook een feest van herkenning tijdens dit optreden. de 3 J’s, Jan Smit, BZN, Nick en Simon, het kon niet op. Leuke arrangementen met veel variatie in Tempi. Rheden heeft hiermee een mooi showproduct waarmee men zich prima op de taptoes kan vertonen. Enig minpuntje vind ik het (te) lange slagwerk intermezzo. Ook nog een extra compliment voor de nieuwe Maître van Rheden. Pascal Melse vervult sinds kort deze functie, maar het ziet er uit het als of hij het al jaren doet. Zelfverzekerd, strak, goed dirigeerwerk! top!

Metro was de op een na laatste deelnemer van de avond en bracht hun show met muziek van Marco Borsato. Ook dit korps is zeker gegroeid de afgelopen tijd en wisten als eerste tijdens deze taptoe de handen op elkaar te krijgen. tijdens de bestemming vind er een stukje indrukkwekkende exercitie plaats en dat werd beloond. Wat minder fraai was, was het samenspel tussen de trompetten in ‘de Waarheid’. Toch wat meer op de maître letten denk ik. De show was bijna ten einde en tijdens het nummer ‘Rood’ leek dan toch de vermoeidheid toe te slaan. Helaas wat ongelijkheden, maar in zijn geheel gewoon een prima show.

Dan voor mij een vrij bijzonder moment. Ik zou de show Spies and Detectives van de Rijnmondband voor het eerst vanaf de zijlijn gaan zien. Voor het eerst kon ik zelf zien wat bepaalde showfiguren met het publiek doen, hoe de show muzikaal overkomt aan de zijkant en hoe de nieuwe maître het er van af brengt. Sommige effecten zoals het ‘schietincident’ zoals wij dat noemden is echt geniaal om te zien. Verder lekkere muziek met veel power. Een tamboer verloor tijdens Murder she wrote onderweg nog zijn trom, maar dat werd al lopend ook weer opgelost. Het OEH YEAH BABY!! in Austin Powers is ook erg gaaf om te zien/horen. De Rijnmondband is klaar voor het nieuwe seizoen. Een nieuwe Bassdrummer en een nieuwe Maître die nog wel wat aan elkaar moeten wennen, maar dat komt zondermeer goed! Zeker ook een pluim voor Chantal Croese, de eerste vrouwelijk maître van de Rijnmondband! Deze 18 jarige jongedame was zichtbaar nerveus voor haar showdebuut, maar deed het prima!

De finale verliep redelijk vlot. Metro en Rheden speelden als bijzonder stuk Stay with me till de morning. Een van de dames uit het orkest van Metro nam de microfoon ter hand en zong mee. Helaas was de zuiverheid een terugkerend probleem, maar ga er maar aan staan. Verder koraal, signaal en de afmarsen van en een bloemetje voor de korpsen. Een leuke, en uiteindelijk wat frisse avond in Rheden was ten einde. Dank voor de uitnodiging om hierbij aanwezig te mogen zijn!

Pieter van Etten

Bron: Korpsmuziek.nl

Bekijk hier de foto's van achter de schermen!
Bekijk hier de foto's van de taptoe!
Bekijk hier de foto's van Annette van der Steen
Bekijk hier de show van Jong Rheden deel 1!
Bekijk hier de show van Jong Rheden deel 2!
Bekijk hier de show van de March & Showband deel 1!

Bekijk hier de show van de March & Showband deel 2!

 

 

 

 

 

 

 

 

  
© March & Showband Rheden | Postadres: Postbus 17, 6990 AA Rheden | Bezoekadres: IJsselsingel 17, 6991 ZP Rheden | E-mail: info@march-showbandrheden.nl | Privacy Policy