Taptoe Rheden 2011

Taptoe 2010 | Taptoe 2011

Een week voordat het eigenlijke taptoeseizoen losbarst (want dat doet ‘ie nou eenmaal al jaren op 30 april) werd er in het Gelderse Rheden een taptoe georganiseerd. Dit is niet de eerste keer en naar ik eerder heb begrepen komen de korpsen maar wat graag om een week voor 30 April hun taptoeshow als spreekwoordelijke try-out te brengen op een taptoe als in Rheden. Het programma was bomvol met wel 9 korpsen. Bij aankomst zagen we net de Rijnmondband opstellen voor de openingsfanfare. Ik was erg benieuwd of er was gekozen voor een nieuwe fanfare, maar het was nog de vertrouwde ‘Hommage Fanfare’.

March- en showband Jong Rheden mag dan het spits afbijten als het om de shows gaat. Sinds vorig jaar brengen de jeugdige muzikanten een show getiteld: On stage met Jan Smit. Vol enthousiasme brengen ze onder andere Als de nacht verdwijnt, Boom Boom Baillando en Leef nu het kan'. Het thuispubliek deed lekker mee en gaven hun jeugdkorps een verdiend applaus!

Jong Laurentius uit Voorschoten was nummer twee op het menu, en dit konden we vrij letterlijk nemen. In Rheden kon je namelijk getuige zijn van de wereldpremičre van de show ‘Food in Motion’. een grote diversiteit aan muziek passeerde de revue en alles had te maken met eten of drinken! De opening met ‘Een kopje koffie’ was het leuke begin van de show en het eigenlijke hoogtepunt was de visuele uitvoering van ‘The Ketchup song’. Ik zou zeggen zoek eens op youtube ;-)

De drumfanfare van het Schuttersgilde St. Sebastianus uit Gendt Had in Rheden hun showdebuut met ‘Sebastianus Goes Pop Classic’ De opening met Pianoman was fraai met verschillende looptempi die werden afgewisseld. Verder kwam er veel bekende muziek voorbij als Live and let die. De Gendtenaren lijken nog wel wat te moeten wennen aan de show en hier en daar is het loopwerk dan ook wel wat twijfelachtig. Een mooie trompetsolo in een werk wat ik even niet meer kan benoemen. Een leuke club om weer eens te zien. Volgens mij heb ik ze een aantal jaren geleden voor het laatst gezien tijdens concours Schiedam. Met de afmars op ‘You’re The Voice’ van John Farnham krijgen ze de handen van het publiek op elkaar. Leuke show waar nog wel wat aan gepolijst moet worden.

De Airborne Malletband uit Oosterbeek presenteerde als volgende hun show en brachten onder andere muziek van Queen. De start met We will rock you en de overgang naar Bohemian Rhapsody zijn niet echt een spektaculaire opening van hun show en eigenlijk is ook de rest van de show wat aan de tamme kant. Veel en lange pas-markeer momenten en muzikaal is het wat vlak. Dit komt uiteraard ook door de bezetting. Een beetje meer (fanatieke) beweging kan er volgens mij al een heel andere show van maken. De muziekkeuze was ook wat apart met onder ander Jan Klaassen was trompetter, Y.M.C.A. en September. Wel een feest van herkenning dus!

March- & Showband Rheden is volgens mij het grootste korps uit de regio en weet een leuke show neer te zetten met louter muziek uit Volendam. Onder de titel ‘Mooi Volendam’ weten ze het thuispubliek te raken. Muziek van Jan Smit en Nick en Simon of terug in de tijd met de Cats of BZN, de muziek gaat er in als koek! Een leuk actief showproduct met een toegankelijk karakter!

De Damiateband uit Haarlem bracht een nieuwe show onder de titel ‘Seasons’. Met muziek uit de vier jaargetijden van Vivaldi en Summertime geven ze zich ten beste ondersteund door een colorguard. Qua muziek is het best wel wat aan de matte kant. Opmerkelijk is ook de bezetting. De uiterlijke uitstraling is Amerikaans en er zijn dan toch trombones en saxen in de bezetting opgenomen.

Laurentius uit Voorschoten was de op een na laatste van de taptoe en kwamen al sterk het veld op. Thema van de show is Wheater in Motion en nadat de lady speaker de weersverwachting heeft voorspeld gingen ze van start. De opening met It’s raining men staat als een huis en klinkt als een klok. Deze club laat zien dat er aandacht is besteed aan de choreografie en (gelijke) bewegingen. Ook muzikaal is de vereniging duidelijk gegroeid. Nummers als Summer in the city en Somewhere over the Rainbow volgens elkaar in rap tempo op en hiermee krijgt men veel bijval van het publiek (en van hun jeugdkorps) Een zeer aangename verassing uit Voorschoten. Complimenten.

Dan de Rijnmondband. Grote plannen….. Aankondigingen op internet, hints, een trailer op Youtube. Ze gingen het allemaal heel anders doen. Ik kan niet anders zeggen dat ik als voormalig lid van dit prachtige korps dan ook meer dan nieuwsgierig was naar de nieuwe show. Corps Style Concepts werd ingeschakeld om de showmuziek die als vertrouwd van de hand van Marcel van Raaij is te voorzien van een choreografie. Als thema voor de show is gekozen: Chess, A Game of Strategy. Een pakkende titel waar menig taptoespeaker moeite mee zal hebben om uit te spreken. De opmars is al anders als we van de RMB gewend zijn. Er word alleen door het slagwerk gespeeld en zij beelden hier mee de tijd uit. Veel getik op de randen van de trommen en een woodblock en af en toe een tik op de bass. Enerzijds bekroop me het gevoel van, waar is die opmars in lekker Forte, anderzijds bouwde de Rijnmondband spanning op. Het werd op de tribune stiller en stiller……. Op het veld worden blokken neergezet in zwart en wit en vooraan op het veld speelt een van de slagwerkers een schaakspel met zichzelf, afgeleid van een Pixar filmpje. De korte muzikale opening is Toccata en gaat over in Pinball Wizzard. Muzikaal vet neergezet. Op het veld staan diverse zwarte en witte blokken waarop een schaakspel gespeeld werd door de slagwerkers. De diverse blokken worden zo nu en dan verplaatst en soms klimt er iemand op om bovenop het blok te gaan spelen.

Wat opvalt is dat sommige muzikanten soms onmogelijke afstanden moeten afleggen. Voor sommige passages zijn enorme passen nodig, zo zie ik hun bassdrummer grote stappen nemen en vraag me dan af hoe dat op een nat geregend veld er aan toe zal gaan. Een mooie bugelsolo in de eerste ballad, gespeeld vanaf 1 van de schaakblokken. Ook in de ballad weer enorme passen die m.i. niet overeenkomen met wat je hoort. It’s a gift to be simple klinkt heerlijk. Dit gaat in korte tijd over in een stukje beatboxen door een van de muzikanten. Het publiek vind het prachtig, ik snap echter niet zo wat hier de bedoeling van is…. Is het een om een modern tintje te geven aan een show? Ook hoort een beatboxer niet stil te staan, maar zeer macho te bewegen. Misschien nog een detail om aan te werken. In fantasy lopen de slagwerkers zich weer de blaren en vraag me toch af of dit echt de bedoeling kan zijn. Overigens lijken op sommige plekken in de show de blokken ook nogal een obstakel voor het ren- en vliegwerk. Gelukkig dan later weer een vervolg op It’s a gift to be simple. Nu iets langer en niet onderbroken door gebeatbox. Het schaakspel werd beëindigd door een van de slagwerkers door een schaakstuk op de grond te leggen. Applaus van het publiek dat tijdens de gehele show muisstil was. Conclusie: Het is zeker anders, aan die voorspelling is geen woord gelogen. Spektakel is het zeker, en ik ben dan ook erg benieuwd hoe de show zich dit jaar gaat ontwikkelen. Muzikaal heb ik er alle vertrouwen in, de Rijnmondband heeft qua muzikaal nivo nu eenmaal erg veel in huis.

De tijden van meeklappen tijdens een Rijnmondbandshow zijn voorbij, dit hoeft geen nadeel te zijn, maar een Nederlands taptoe publiek wil nou eenmaal herkenning en ik denk wel dit iets is wat ze bij de show van de Rijnmondband niet zomaar vinden.
Wel wordt het publiek op een andere manier geprikkeld. De Rijnmondband heeft duidelijk haar grenzen verlegd. Het is een hele andere show, het is wennen maar zeker complimenten voor de Rijnmondband . Dit getuigt van durf en lef, maar er zal nog veel gepolijst moeten worden.

Pieter van Etten

Bron: Korpsmuziek.nl

Bekijk hier de foto's van voorbereidingen!
Bekijk hier de foto's van Wouter Rijnbende, album 1!
Bekijk hier de foto's van Wouter Rijnbende, album 2!
Bekijk hier de foto's van Inge van der Meijde
Bekijk hier de show van Jong Rheden!
Bekijk hier de show van de March & Showband!

Finalestuk Final Touch

  
© March & Showband Rheden | Postadres: Postbus 17, 6990 AA Rheden | Bezoekadres: IJsselsingel 17, 6991 ZP Rheden | E-mail: info@march-showbandrheden.nl | Privacy Policy